RASLAVICE: Turistov do obce lákajú Šarišské slávnosti piesní a tancov

30.01.2011 Bardejov

Raslavice 29. januára (TASR) – Tisícky priaznivcov folklóru a ľudových tradícií prichádzajú každý rok začiatkom leta do východoslovenskej obce Raslavice, kedy sa tu konajú Šarišské slávnosti piesní a tancov.
Podnetom pre vznik folklórneho podujatia boli predovšetkým dlhodobé úspechy Dedinskej folklórnej skupiny Raslavičan (DFSk).
Festival začal písať svoju históriu v roku 1968, kedy sa konal jeho nultý ročník a zorganizovali ho z iniciatívy Okresného výboru Matice Slovenskej v Bardejove.
Na festivalovom pódiu najskôr vystupovali folklórne skupiny z okolia a postupne sa pridávali aj telesá z ďalších regiónov. Počas 42-ročnej histórie sa tu predstavili účinkujúci z Čiech, Nemecka, Poľska, Talianska, Chorvátska, Lotyšska, Maďarska, Rumunska, Ukrajiny a z Izraela.
\"Od roku 1987 sa slávnosti konajú v areáli prírodného amfiteátra, kde sa nachádza stála scéna i hľadisko pre publikum. Keď nám vyjde dobré počasie, na festival zvykne prísť aj 5000 návštevníkov, \" povedal pre TASR starosta obce Anton Lamanec. Dodal, že počas slávnosti sa tu koná aj krojovaný sprievod obcou, súťaže o najkrajšie priedomie, vyzdobené okná a výstava zameraná na tradície a ľudové remeslá v Galérii ľudového umenia.
Starosta zdôraznil, že ak sa v Raslaviciach spomenie folklór, prvé čo každému napadne, je DFSk Raslavičan, ktorý tento rok oslávi 80. výročie založenia. Začiatky skupiny sa spájajú s menami zberateľa ľudových piesní prof. Karola Plicku a jej zakladateľov Andreja Hvizdu, Jozefa Vavreka, Andreja Juska a richtára Antona Manika.
Okrem Slovenska, za celé obdobie svojej existencie DFSk absolvovala aj množstvo vystúpení v európskych krajinách, ale aj turné v USA. Vo svojom repertoári sa zameriava na prezentáciu zvykov zo Šariša, ktoré sa spájajú s tradičnými sviatkami, svadbami, krstinami, rukovaním na vojnu, dožinkami a ďalšími dôležitými udalosťami zo života ľudu. Dnes má súbor necelých 40 členov.
Niekoľko rokov so súborom vystupovala aj dnes už 90-ročná Helena Belunková, do speváckej skupiny však prišla až ako dôchodkyňa.
\"Mala som po šesťdesiatke, nás starších brali, lebo sme vedeli spievať, rozprávať sme vedeli, vinšovať, vedeli sme aké sa robia tie čary na Ondreja, chodila som každý večer, veľa pesničiek som naspievala, \" spomína rodená Raslavičanka.
Folklór však učaril aj tým mladším, pretože v obci pôsobí Detský folklórny súbor Raslavičanik s vlastnou ľudovou hudbou, ktorý má v súčasnosti asi 30 členov.
 

Vyberte región